Techetetlen

Techetetlen

Mik azok az NFT-k?

És hogyan kerülhet egy egyszerű jpg fájl majdnem 8 millió dollárba?

2022. január 06. - Friedrich Artúr

A legtöbb embernek most már ismerősen csenghet a Bitcoin vagy a Kriptovaluta kifejezés, 2021-ben sokszor hallhattuk ezeket a kifejezéseket és talán már többen a jelentésével is tisztában vannak. A virtuális pénzeket a részvényekhez hasonlóan lehet adni és venni, befektetni vagy akár közvetlenül fizetésre is használhatóak.

A tavalyi év egyik legnagyobb durranása az interneten az NFT (non-fungible token - nem helyettesíthető token magyar fordításban) volt, de mit is jelent ez pontosan? Egy NFT leggyakrabban egy egyszerű egyedi képfájl amin általában valamilyen karakter található (ezen kívül NFT lehet zene, játék, film vagy akár egy mém is). Ezeket a képeket általában egy kollekció részeként adják ki, egy adott figura vagy karakter különböző helyzetekben van ábrázolva, nincs két egyforma kép.

download_2.jpeg

 Az NFT-K is hasonlóan működnek mint a kriptovaluták, a tárolási rendszerük lényegében megegyezik mivel a blockchain-t használják tárolásra. Amikor valaki kiad egy NFT kollekciót (valójában bárki adhat ki ilyen gyűjteményeket, azonban nagyon nagy szerencse kell hozzá, hogy pénzt csináljon belőle az ember) a jelentkezők egy sorsoláson vesznek részt, akik szerencsések megvásárolhatják az adott képet általában valamilyen kriptovalutáért (ez leggyakrabban Ethereum vagy Bitcoin) és később a kollekció népszerűségétől és ritkaságától függően adhatóak tovább.

Napjaink legértékesebb és legritkább NFT kollekciói között vannak olyan képek, amik több százezer dollárért cseréltek gazdát, ezek birtoklása szinte már inkább presztizs kérdés, nem befektetési szándékkal vásárolják őket. Például a valószínűleg sokak által ismert rapper és producer nemrégiben 460 ezer dollárért (nagyjából 147 millió forint) vásárolta meg a Bored Ape Yacht Club nevű kollekció egyik darabját ami őt ábrázolja.

emiape.jpeg

Tehát ez egy nagyon érdekes jelenség és befektetési forma, az internet mai formájában azonban már egyáltalán nem elképzelhetetlen, ezek a képek egyre többet érnek és egyre több ilyen kollekció lát napvilágot, nem tudhatjuk hol van ennek a vége és mihez vezethet, de mindenkinek érdemes követnie a híreket ezzel kapcsolatban ha érdekli a befektetés vagy művészet ezen formája.

A bejegyzés trackback címe:

https://techetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr10016803760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása