Techetetlen

Techetetlen

Mi is az a "metaverse"?

Mit volt, mit jelent most és milyenné válhat a jövőben.

2022. január 03. - Friedrich Artúr

Napjainkban egyre felkapotabb a Metaverse fogalma, azonban biztos vagyok benne, hogy sokan nincsenek tisztában a jelentésével, illetve, hogy pontosan hogyan kell elképzelni.

A Metaverse szó először Neal Stephenson 1992-es könyvében, a Snow Crash-ben tűnt fel a "meta" és a "universe" szavak összetételéből. A jeletése már akkor is megegyezett azzal amit ma jelent a Metaverse, azonban ez akkor még csak egy tudományos fantasztikus könyv vad képzeletvilágában létezett.

De hogyan is kell pontosan elképezelni egy ilyen metaverzumot? Igazából ez egy mesterséges világ, amit a programozók, művészek kedvükre alakíthatnak, akik belépnek ezekbe az univerzumokba akár teljesen maguk mögött hagyhatják valódi életüket belefeledkezve a virtuális világ szépségeibe.

second_life_11th_birthday_live_drax_files_radio_hour.jpegA játékosok a virtuális világban saját Avatárjaik bőrébe bújnak (nem, ez nem az a kék izé), itt éppen a Second Life nevű virtuális világban alakítanak ki barátságot egymással.

A legtöbb mai számítógépes szerepjáték is hasonló elven működik. A játékosok úgy érezhetik ők a főszereplői a történetnek, hőssé válhatnak a játék világában. A multiplayer játékok ezt csak felerősítették, mivel akár már az online térben is szövődhetnek emberi kapcsolatok, valamint valódi érzelmeket: haragot, szomorúságot vagy akár szerelmet is okozhatnak nekünk ezek a játék beli világok és az emberek akik megtöltik azokat.

A mai jelentése azonban a Metaverzumnak 1992-ből tekintve még elképzelhetetlenebbnek tűnik. Nemrégiben a Facebook is megváltoztatta a nevét, a Meta már egyértelműen utal arra, hogy Mark Zuckerbergnek komoly elképzelései vannak a ezekről a mesterséges világokról. A virtuális szemüvegek segítségével már teljes mértékben úgy érezhetjük, hogy egy másik világba csöppentünk, ahol szociális kapcsolatokat létesíthetünk, tanulhatunk, játszhatunk. Szinte csak a képzlet szab határt annak, hogy mit hozunk ki ebből.download.jpeg

A Metaverzum talán a legérdekesebb dolgok egyikbe most a számítógépes iparban, sok potenciállal rendelkezik és egyre több hír érkezik róla, hogy mikben lehet részünk ha mi is belépünk ebbe a világba.

A bejegyzés trackback címe:

https://techetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr916802426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antisocialnetwork 2022.01.04. 05:22:00

A valóságtól való menekülés újabb útja.

midnight coder 2022.01.04. 21:14:29

@antisocialnetwork: A valóság szívás. És egyre inkább az lesz, ahogy egyre több ember él a bolygón. Pár ezer éve még szépen vadászgatott az ember az erdõben, ma pedig be van zárva egy panellakásba. Más kérdés, hogy ennek is vanak elõnyei: õsapó fázott, éhezett, és a VR szemüvegben nem tép szét a medve.
süti beállítások módosítása